• Početna
  • Blog
  • Čimbenici koji utječu na kvalitetu maslinovog ulja

Čimbenici koji utječu na kvalitetu maslinovog ulja

Podijelite

 

Nigdje, ni u jednoj grani poljoprivrede, ljudi ne postavljaju toliki značaj na agrotehničke zahvate kao u maslinarstvu.

To je nešto što nam je u krvi i tradicija kojom se ponosimo. Dapače, svaki maslinar i onaj tradicionalni i moderni koji prati novija znanja misli da su agrotehničke mjere najznačajniji faktor u dobivanju kvalitetnog prerađenog proizvoda, a govorimo o maslinovom ulju.

 

Tome u susret ovim pute iznijet ću faktore koji i koliko u postocima (%) utječu na stvarnu kvalitetu gotovog proizvoda tj. našeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Imamo osnovnu podjelu na dva čimbenika kvalitete: to su PRIRODNI i LJUDSKI!

Prirodni su: Klima, Tlo i Sorta…… 20% utjecaja na kvalitetu

Ljudski su: Agrotehnički zahvati, a tu spada; Gnojenje, Rezanje, Navodnjavanje, Zaštita, BERBA i Čuvanje ploda….. 40% utjecaja na kvalitetu

Prerada….. 30% utjecaja na kvalitetu

Čuvanje proizvoda….. 10% utjecaja na kvalitetu


Prema ovim znanstvenici; Montedora, Garofalo, Bertuccioli od davne 1986 g. od ukupnih tj. nabrojanih agrotehničkih zahvata te njihovih 40% utjecaja, 30% zahvata pa tako i utjecaja na kvalitetu otpada na BERBU tj. točan termin berbe.

BERBA tj. točan termin berbe po teoriji spada u agrotehničke zahvate, ali ju je u praksi teško odrediti do sada poznatim subjektivnim (index pigmentacije i zrelosti) metodama. Samim time nije nešto što se podrazumijeva, nego se istražuje i objektivno određuje svake nove maslinarske godine.

Kao takvu trebalo bi je izdvojiti iz ukupnih agrotehničkih zahvata, te postaviti kao zaseban kriterij kvalitete, zbog svoje važnosti…

https://www.facebook.com/niranalizad.o.o/

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Virtus dizajn
Virtus dizajn
Pirovačka 14
10040 Zagreb
Croatia
Tel: 092 339 1379
Otvoreno:
09:00 - 17:00
Virtus dizajn