• Početna
  • Blog
  • DJELOVANJE MASLINOVA ULJA NA BOLESTI POJEDINIH ORGANA I SUSTAVA

DJELOVANJE MASLINOVA ULJA NA BOLESTI POJEDINIH ORGANA I SUSTAVA

Podijelite

Maslinovo ulje nije lijek, ali djeluje ljekovito! No tu moć ima samo ekstra djevičansko maslinovo ulje jer sadržava nepromijenjene prirodne aktivne sastojke. Od davnina se maslinovo ulje koristilo u pučkoj medicini: stavljalo se na rane i bolna mjesta nakon uboda insekata, njime su se liječili upaljeni hemoroidi i mazala koža zbog svrbeža. Maslinovim uljem njegovala se suha i ispucana koža i vlasište. Maslinovim uljem mazala se koža opaljena suncem, mazale su se opekotine… Primjena maslinova ulja za ublažavanje različitih tegoba kao i za njegu tijela nije ni danas iščezla. Dapače. Čini se da se iz pučke prakse maslinovo ulje snažno proširilo u moćne industrije: farmaceutsku i kozmetičku. One ,,otkrivaju” vrijednosti aktivnih sastojaka maslinova ulja i nude velik broj različitih pripravaka koji ih sadržavaju.

Što moderna medicina misli o utjecaju maslinova ulja na zdravlje?

Probavni sustav. Za razliku od životinjskih masnoća, probava maslinovog ulja je brza i lagana. U želucu nakon lučenja solne kiseline ponekad vladaju pakleni uvjeti. Prevelika kiselost može nadražiti sluznicu – a to izaziva osjećaj nelagode i pečenja. Trajna iritacija može uzrokovati upalu (gastritis), a katkad je rezultat prevelike kiselosti vrijed ili, kako ga u narodu popularno zovu, čir na želucu. U svim tim slučajevima maslinovo ulje ublažava djelovanje kiseline jer oblaže sluznicu i štiti je od iritacije solnom kiselinom.
U procesu razlaganja i apsorpcije ulja nadasve važnu ulogu imaju jetra i gušterača. Maslinovo ulje potiče kontrakciju žučnog mjehura i izlučivanje žuči, a otvor na crijevima drži dugo otvorenim. Žuč ima vremena polako istjecati. To olakšava probavu masnoća u crijevima, sprječava zastoj i koncentriranje žuči u mjehuru i tako sprječava nastanak kamenaca. Pražnjenjem žučnog mjehura često odlaze i sitniji kamenčići – pijesak. Izlučena žuč u crijevima djeluje blago laksativno – potiče bržu i lakšu evakuaciju stolice. I to je opet nešto dobro i važno jer uz redovito pražnjenje crijeva stolica i sluznica crijeva ne ostaju dugo u doticaju. U stolici ima otpadnih tvari koje mogu potaknuti razvoj raka pa je poželjno da stolica napusti crijeva čim je fiziološki proces apsorpcije završen. Potičući izbacivanje stolice maslinovo ulje čini još jedno dobro djelo našem organizmu: otežava nastanak divertikula (izbočenja u obliku džepa), uglavnom na debelom crijevu, koji uzrokuju različite tegobe i komplikacije.

Srcožilni i moždanožilni sustav. Ateroskleroza je proces na krvnim žilama koji sporo napreduje. Često nema kliničkih simptoma koji bi upozoravali na trajanje proces, pa on tiho dovodi do teških posljedica kao što su koronarna bolest (angina pektoris), infarkt, moždani udar, a poneakad i iznenadna smrt. Na proces ateroskleroze utječu različiti čimbenici. Obično govorimo o dvije skupine čimbenika rizika za nastanak srcožilnih i moždanožilnih bolesti: o onima na koje ne možemo utjecati (spol, dob, obiteljska sklonost i sl.) i o onima koje načinom života možemo potpuno ili barem djelomice kontrolirati (pušenje, stres, pretjerana tjelesna težina, fizička neaktivnost, način prehrane i dr.). Ipak, uz obiteljsku sklonost, dominantnu ulogu u pojavi i napredovanju ateroskleroze igraju tri čimbenika: povišeni kolesterol u krvi, pušenje i povišeni krvni tlak. Na sva tri, srećom, možemo utjecati.
Svi epidemiološki, klinički i laboratorijski nalazi govore u prilog tezi da početak ateroskleroze ovisi o kolesterolu, i to LDL kolesrerolu, točnije o oksidiranom obliku LDL kolesterola. Oksidiran i oštećen LDL kolesterol počinje se lijepiti na stijenke krvne žile, što je početak stvaranja naslaga – plaka. Ako je u krvi prisutna dovoljna količina antioksidansa, oni mogu spriječiti oksidaciju i onemogućiti početak aterosklerotskog procesa.
Maslinovo ulje smatra se poželjnim sredstvom za borbu protiv srcožilnih bolesti. Antioksidansi štite LDL kolesterol od oksidacije, dok oleinska kiselina i još neke tvari dieluju antitrombotično, snizuju kolesterol i povišeni krvni tak te sprječavaju oksidaciju jednostruko nezasićenih masnih kiselina i višestruko nezasićenih masnih kiselina. Sve su to važni čimbenici u borbi protiv srcožilnih bolesti. Dakako, između prehrane i srčanih bolesti postoji čvrsta veza, no važno je naglasiti da uz dominantnu ulogu maslinova ulja i drugi sastojci mediteranske prehrane igraju važnu ulogu u sprječavanju nastanka srčanožilnih bolesti.
Ne treba zaboraviti da opći stil života, klima i drugi čimbenici također utječu na pojavu bolesti.

Rak. Statistički podaci pokazuju da je na području Mediterana, odnosno na područjima gdje je udomaćena mediteranska prehrana, znatno manji broj oboljelih od raka dojke, raka debelog crijeva i prostate. Eksperimentalno je dokazano na životinjama da bioaktivni sastojci maslinova ulja mogu djelotvorno kontrolirati rast malignih tumora pa postoji velika vjerojatnost da se slična zaštita postiže i kod ljudi.

https://www.facebook.com/niranalizad.o.o/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Virtus dizajn
Virtus dizajn
Pirovačka 14
10040 Zagreb
Croatia
Tel: 092 339 1379
Otvoreno:
09:00 - 17:00
Virtus dizajn