KLASIFIKACIJA MASLINOVIH ULJA

Podijelite

 

Pravila prema kojima se klasificiraju maslinova ulja u pojedinim zemljama mogu se donekle razlikovati i podložna su promjenama. Hrvatska je prihvatila Uredbe EU i uvrstila ih u novi –> PRAVILNIK O ULJIMA OD PLODA I KOMINE.

Pravilnikom se uređuju opći zahtjevi kakvoće ulja namijenjenih tržištu, koji se, među ostalim, odnose na kategorije ulja, nazive i definicije proizvoda. Ulja se razvrstavaju u kategorije i stavljaju na trži; šte radi prodaje krajnjem potrošaču, a kriteriji za razvrstavanje su Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva (također propisana Pravilnikom).

Djevičansko maslinovo ulje ekstra proizvod dobiven izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, koji sadržava najviše 0,8 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda i koji udovoljava svim zahtjevima karakterističnim za ovu kategoriju propisanim u Prilogu 1. Pravilnika.

Djevičansko maslinovo ulje proizvod dobiven izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, koji sadržava najviše 2 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda i koji udovoljava svim zahtjevima karakterističnim za ovu kategoriju propisanim u Prilogu 1. Pravilnika.

Maslinovo ulje sastavljeno od rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja – proizvod dobiven miješanjem rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja osim maslinovog ulja lampante, koji ne sadrži više od 1 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda i koji udovoljava svim zahtjevima karakterističnim za ovu kategoriju propisanim u Prilogu 1. Pravilnika.

Ulje komine maslina – proizvod dobiven miješanjem rafiniranog ulja komine maslina i djevičanskih maslinovih ulja osim maslinovog ulja lampante, koji ne sadržava više od 1 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda i koji udovoljava svim zahtjevima karakterističnim za tu kategoriju.

Osim spomenutih tržišnih kategorija, ulja se mogu razvrstati i prema izraženosti senzorskih svojstava u tri kategorije: kategoriju laganih, srednjih i intenzivnih ulja.

Ovisno o trajanju čuvanja, ulja se dijele na: nova ulja (do 4 mjeseca starosti, izrazita voćnog mirisa i okusa po plodu masline); svježa ulja (do 8 mjeseci starosti s blažim i skladnijim voćnim mirisom i okusom); i mlada ulja (do 12 mjeseci starosti).

https://www.facebook.com/niranalizad.o.o/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Virtus dizajn
Virtus dizajn
Pirovačka 14
10040 Zagreb
Croatia
Tel: 092 339 1379
Otvoreno:
09:00 - 17:00
Virtus dizajn