Maslinovo ulje u “NARODNOJ MEDICINI”

Podijelite

U suvremenom načinu života naviknuli smo se i za najmanju boljeticu pomoć potražiti u prvoj ljekarni. a ona nam je nerijetko u kući, na dohvat ruke. Ekstra djevičansko maslinovo ulje (kvalitetno i higijenski ispravno) upravo je takva namirnica. Mnogi narodni lijekovi koji se stoljećima upotrebljavaju za veliki broj različitih bolesti i tegoba zapravo se uopće ne piju, nego se koriste izvana. Evo nekoliko primjera kako se izvana može koristiti maslinovo ulje.

Čep u uhu. Ako vam se začepi (inače zdrvo) uho, pomoći si možete s nekoliko kapi toploga čistog maslinova ulja ili toplog maslinova ulja u kojem je nekoliko sati odstajao zgnječeni češnjak.

Klizma (klistir). Ako inače ne patite ni od koje crijevne bolesti, od šalice maslinova ulja i 4 šalice prokuhane mlake vode možete prirediti vrlo učinkovitu klizmu i riješiti problem akutnog zatvora.

Uši. Uz pomoć maslinova ulja možete uništiti uši koje se od vremena do vremena i danas prošire dječjim vrtićima i školama. Standardni šamponski pripravci u pravilu sadržavaju jake insekticide koje na ovaj način možete izbjeći i primijeniti dokazano siguran postupak opetovanog trljanja kose i vlasišta maslinovim uljem.

Ozebline. Pomiješate Ii 3 grama maslihova ulja s malo ulja od metvice i dvije-tri kapi amonijaka, dobit ćete pripravak koji odlično pomaže kod ozeblina.

Ranice i opekline. Napravite emulziju od čistoga maslinova ulja i vode (u jednakom omjeru) i nanesite na ogrebotinu, malu posjekotinu, na sunčane opekline, čak i na mjehure ako se pojave.

Ispucala koža. Želite Ii pomoći suhoj i ispucaloj koži, namažlte je pripravkom od 4 dl maslinova ulja i 5 grama pčelinjeg voska (koji ste polako otopili na blagoj vatri).

Grčevi u mišićima. Ako patite od grćeva, opet vam može pomoći maslinovo ulje: pomiješajte šalicu maslinova ulja i šalicu češnjakova ulja. Bolni mišić nekoliko minuta grijte ručnikom namočenim u vrućoj vodi. Maknite ručnik i utrljajte uljnu mješavinu na bolno mjesto.

Odbijanje komaraca. Ako vas « vole » komarci i drugi insekti, bit ćete im manje privlačni ako kožu namažete maslinovim uljem.

Krpelji. Ako volite boravak u prirod, nerijetko po povratku kući otkrijete na tijelu krpelja. Osim nelagode na koži, oni mogu prenositi i neke opasne bolesti. Zato ih se valja što prije riješiti. Ako je krpelj u koži sat ili manje od toga. kapajte na njega maslinovo ulje i čekajte 10 do 15 minuta. Često će se sam povući. Ako se na mjestu prodora u kožu zadržao dulje od sata i ne reagira na ulje, potražite liječničku pomoć.

Meduza. Ako vas opeče meduza, također namažite opečeno mjesto maslinovim uljem.

Kupka za ruke. Blago zagrijte 2 dl maslinava ulja i dodajte mu svježega limunova soka – dobili ste kupku za ruke i nokte koja se koristi stoljećima. Umočite ruke u kupku i blago masirajte prst po prst. Zahvaljujući sastojcima masllnova ulja ! vitaminu C u limunovu soku, nahranit ćete kožu i nokte te ruke učiniti svijetlima i zdravima.

Masaža. Maslinovo se ulje od davnina koristi za masažu. Dakako, nekoć davno to je bila privilegija imućnijih slojeva, a i oni su u tu svrhu koristili ulje slabije kakvoće. Stari Grci i Egipćani poslije kupanja utrljavali su maslinovo ulje u kožu kako bi ona bila meka i glatka. Trljali su tijelo i radi opuštanja ili, pak, da bi zagrijali mišiće i ligamente prije atletskih natjecanja. U tradicionalnoj indijskoj (ajurvedskoj) masaži, običaju koji vjerojatno potječe iz Male Azije i star je tisuću godina, također se koristi maslinovo ulje iako se ulje uvozi i prilično je skupo. Za masažu se obično koristi čisto maslinovo ulje, ali gdjekad mu se dodaju aromatična ulja kako bi se pojačalo blagotvorno djelovanje. Maslinovo u|je se, zahvaljujući svom sastavu. može koristiti svakodnevno tijekom tuširanja. Nakon prvog sapunanja ulje se nježno utrlja u mokru kožu, zatim se ponovno nasapuna i ispere. Maslinovom ulju može se primiješati neko aromatično ulje.

https://www.facebook.com/niranalizad.o.o/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Virtus dizajn
Virtus dizajn
Pirovačka 14
10040 Zagreb
Croatia
Tel: 092 339 1379
Otvoreno:
09:00 - 17:00
Virtus dizajn