• Početna
  • Blog
  • Rana berba nije dobra za očuvanje kvalitete maslinovog ulja…?

Rana berba nije dobra za očuvanje kvalitete maslinovog ulja…?

Podijelite

Razlozi zašto rana berba nije dobra za očuvanje kvalitete ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Klasifikaciju ekstra djevičanskog maslinovog ulja određujemo fizikalno – kemijskom analizom i senzorskim ocjenjivanjem. Ali što je sa kvalitetom? Što to spada i koje to parametre gledamo da bi ocijenili kvalitetu maslinovog ulja ili bilo kojeg biljnog ulja.

Općenito, kvaliteta hrane gleda se prema nutritivnim vrijednostima. Također, svaki sastojak hrane, u ovom slučaju mast (ulje), posebno se analizira tj. mjeri njihova blagodat i štetnost na zdravlje ljudskog organizma. Prema tome hrana u istom trenutku može biti zdrava a i štetna za ishranu čovjeka. I to ista ona koju svi smatramo jako zdravom, ali u prekomjernoj količini je opasna za zdravlje čovjeka.

Maslinovo ulje nije savršena otopina tj. sastoji se i od manje količine vode. Maslinovo ulje je i zanimljivo što se u jednoj otopini može naći pozitivnih komponenta (spojeva) topivih u ulju i u vodi.

Poznato svima nama su fenolni spojevi, oni su topivi u vodi, također neki su i polu-topivi u ulju.

Oni su bitni kada govorimo o kvaliteti ulja, a najbitniji u očuvanju te iste kvalitete. Njihovom prisutnošću maslinovo ulje zato ima najduži rok trajanja, jer štite ulje od oksidacije. Fenolni spojevi tj. njihova koncentracija sprečava cijepanje (pucanje) dvostrukih veza u masnim kiselinama i stvaranje štetnih slobodnih radikala (produkti oksidacije). Dakle oni prvi oksidiraju (nestaju) te na taj način štite ono bitnije u maslinovom ulju.

A što je to tako vrijedno što treba štititi u maslinovom ulju? To su nezasićene masne kiseline. Maslinovo ulje ima najviše, od svih biljnih ulja, mono nezasićene masne kiseline, po čamu je i dobilo naziv jer je najviše ima u maslinovom ulju. To je oleinska masna kiselina. I također, možda još i bitnije, jer se radi o esencijalnim masnim kiselinama (esencijalno=prijeko potrebno za život) poli nezasićene masne kiseline linolna i linolenska. One osim što su bitne za čovjeka, bitne su i za stvaranje pozitivnih mirisnih i okusnih karakteristika ulja tijekom prerade.

Dozrijevanjem masline na stablu, u biljnoj stanici masline, stvara se ulje i nakuplja kroz jedan određeni vremenski period. Ranom (zelenom) berbom prekida se taj prirodni put stvaranja ulja.

Struka to naziva lipogeneza. Lipogeneza obuhvaća sintezu (stvaranje) masnih kiselina i naknadnu sintezu triacilglicerida tj. esterifikaciju masnih kiselina i glicerola. Malo zbunjujuće, ali pokušat ću objasniti jednostavnije.

Da bi dobili najkvalitetnije ulje mi moramo dopustiti biljci, maslini, da odradi i završi prirodan put stvaranja navedenih dobrih masnih kiselina i njihovo vezanje u molekule ulja.

Sve to događa se u citoplazmi biljne stanice. Ali, stvoriti ulje u citoplazmi nije kraj, ono treba doći i nakupiti se u vakuolnom djelu stanice. Za usporedbu kao objašnjenje (zamislite biljnu stanicu masline kao jedan vjenčani prsten. Citoplazma je prsten a šuplji prostor unutar prstena je vakuola stanice).

Tek tada maslina je spremna za branje. Kvaliteta ulja je maksimalna, također i nezanemariva količina ulja koja se dobije lakšom ekstrakcijom u uljari.

Uz sve ovo navedeno gore, nisam uzimao kao faktor kvalitete i stanje ploda u svim fenofazama biljke, abiotičke čimbenike (koji su svaku godinu drugačiji), agrotehniku…što dodatno komplicira dokazivanje kvalitete maslinovog ulja. Fokus je bio samo na termin berbe i pretpostavkom da je plod savršen.

Zaključnu, ranom berbom mi ne dopuštamo stvaranje masnih kiselina i sintezu ulja (vezanje tih masnih kiselina na glicerol). I bez obzira na fenolne spojeve kojih u maslinovom ulju uvijek ima, mi imamo nedovoljne količine masnih kiselina, koje su zbog rane berbe na granici minimalne dopuštene količine, kojima deklariramo nešto sa imenom maslinovo ulje. Pogotovo ako govorimo o Oleinskoj masnoj kiselini.

Dakle, nije u pitanju naziv ekstra djevičansko maslinovo ulje, već je upitno da li se biljno ulje može nazvati maslinovo ulje, tj. ulje dobiveno iz maslina.

Pa se ranim berbama dovodi u pitanje kvaliteta proizvoda u smislu deklariranja, nutritivnih vrijednosti i u pitanju je trajnost proizvoda.

Sve vam to govorim, jer se kroz naše fizikalno – kemijske kontrole pokazalo (a radimo veliki broj uzoraka kroz godinu, natjecanja i privatno) da je veliki broj uzoraka na granici deklaracije maslinovo ulje prema minimalnoj količini oleinske masne kiseline. A razlog je i moguća prerana berba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Virtus dizajn
Virtus dizajn
Pirovačka 14
10040 Zagreb
Croatia
Tel: 092 339 1379
Otvoreno:
09:00 - 17:00
Virtus dizajn