• Početna
  • Blog
  • SMK i PB veći u ranoj ili optimalnoj berbi maslina…?

SMK i PB veći u ranoj ili optimalnoj berbi maslina…?

Podijelite

Na uzorku od 250 maslinovog ulja koja su kemijski analizirana za natjecanja, usporedio sam i provjerio razlike u vrijednostima za SLOBODNE MASNE KISELINE i PERKOSIDNI BROJ.

Za ta dva parametra koji se uzimaju u bodovanju i iznose 10 % ukupne ocjene, postavio sam u odnos ulja dobivena od maslina koje su brane početkom listopada naspram onih koje su brane početkom studenog mjeseca. Dobio sam zanimljiv zaključak!

Za slobodne masne kiseline dobio sam gotovo identičan postotak onih ulja koji bi za taj parametar dobili maksimalan broj bodova, bez obzira na ta dva termina brane!

 

Za vrijednosti peroksidnog broja dobili smo zanimljiviji zaključak, naime, identičan postotak uzoraka dobilo bi maksimalan broj bodova.

Ali zanimljivost je u tome što su se dokazale moje tvrdnje o puno većem postotku uzoraka ulja koji su dobiveni ranijom berbom u listopad, da su vrijednosti perkosidnog broja iznad 5 i to 20 % više uzoraka nego na uljima dobivenih iz berbe maslina početkom studenog.

 

A ako to postavimo u ukupni odnos onda je 100 % uzoraka ulja koja su dobivena berbom maslina od 01. – 10. 10. 2018. imala peroksidni broj veći od 5, naspram onih ulja koja su dobivena iz berbe od 01.-15. 11. 2018.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Virtus dizajn
Virtus dizajn
Pirovačka 14
10040 Zagreb
Croatia
Tel: 092 339 1379
Otvoreno:
09:00 - 17:00
Virtus dizajn